Det visste du inte

Senast nytt

2009-11-30

Ett nytt roligt filmklipp är idag upplagt.

2009-03-10

Ett par nya blandade historier är idag upplagda.

2008-11-18

Ett roligt filmklipp är idag upplagt.

2008-09-18

Ett nytt bra tips är idag upplagt under tips & tricks.

2008-08-21

Ett nytt roligt filmklipp är idag upplagt.

2008-07-24

Tipsar om det utmärkta programmet VLC Media Player på program sidan.

2008-07-12

Skall du marknadsföra ditt företag? Då skall du titta på hur Fred och Sharon har gjort, så att inte du också gör samma misstag.

2008-06-26

Ett nytt bra tips är idag upplagt under tips & tricks.

2008-06-06

Fem nya sport citat är upplagda idag.

Program

Nu har du hamnat på programsidan på Petershemsida, här tipsar jag om ett antal bra och nyttiga program som du kan ladda ner till din dator, och förhoppningsvis kan dessa tips på program göra ditt datoranvändande lite lättare.

VLC Media Player

Ladda ner VideoLan Tillverkare: VideoLAN Project
License: Gratis (GPL)
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP/2000
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 17,2MB

VLC Media Player Om du har tröttnat på att få meddelanden om codecs som saknas är det dags att du byter till den högst pålitliga VLC Media Player. Detta är en spelare som fungerar i alla lägen. VLC Media Player innehåller allt som krävs, och allt du behöver göra är att öppna dina videofiler eller dra dem till VLC Media Player. Spelaren kommer att känna igen de codecs som används och spela upp den aktuella filen. VLC Media Player stödjer också interaktiva menyer och du kan växla mellan betraktningsvinklar, ljudspår och undertexter. VLC Media Player är i mångt och mycket den ultimata videospelaren - du behöver inte jaga och installera codecs, utan kan helt koncentrera dig på tittarupplevelsen. VLC Media Player stödjer alla större videoformat från AVI och WMV till MOV - det enda undantaget är Reales eget, privata format. Alla bör installera VLC Media Player som är ett solitt och intelligent förstaval som mediaspelare. Det är dags att vinka adjö till alla krångliga codecs för gott!

Bild på programmet VLC Media Player Bild på programmet VLC Media Player Bild på programmet VLC Media Player

MojoPac

Ladda ner MojoPac Tillverkare: RingCube Technologies
License: Gratis
Operativsystem: Windows XP (endast 32-bit version)
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 12.9MB

MojoPac Du har säkerligen ett eller flera USB-minnen där hemma som bara ligger och skräpar. Nu kan de komma till användning igen med hjälp av gratisprogrammet MojoPac som kan installera en virtuell PC på ett USB-minne. Programmet fungerar för övrigt med alla typer av lagringsenheter som kan anslutas via USB, vilket blandanat inkluderar externa hårddiskar och mediaspelare. En förutsättning för att det ska fungera bra är att de är tillräckligt snabba och att de har nog med lagringsutrymme för alla nödvändiga filer. När minnet är redo för att användas pluggar du bara in det i valfri dator med Windows XP och sedan startar MojoPac automatiskt. Det första som dyker upp är en inloggningsruta där du skriver in det användarnamn som du tidigare angav, och sedan laddas MojoPacs skrivbord vilket tar lite extra tid när du laddar det för första gången. Skrivbordet ser i princip likadant ut som i Windows XP vilket innebär att det innehåller en vanlig startmeny, en papperskorg och några genvägar. Längst upp på skrivbordet finns dessutom en list som gör att du kan komma åt alla funktioner i MojoPac samt byta till datorns vanliga skrivbord. Väl inne i den virtuella datorn kan du arbeta precis som vanligt vilket innebär att du kan installera program, ladda ner filer och köra program. Finessen med det hela är att vad du än gör så sparas inte några inställningar eller filer på själva värddatorns hårddisk, utan allt sådant lagras istället på den enhet där MojoPac finns installerat. MojoPac är utan tvekan ett av de smartaste programmet som jag har sett på länge. Kombinationen av ett USB-minne för några hundralappar och gratis mjukvara är helt enkelt genial i och med att det resulterar i något som för många är riktigt användbart, nämligen en virtuell PC som får plats i skjortfickan.

Bild på programmet Mojopac

Recuva

Ladda ner Recuva Tillverkare: Recuva
License: Gratis
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP/2003/2000 (32/64 bit)
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 3,6MB

Recuva Recuva är ett gratisprogram som utvecklas av Piriform, samma företag som ligger bakom det utmärkta verktyget CCleaner. Recuva är ett sådant program du bör ha liggande installerat, även om du inte för tillfället behöver återställa några raderade filer. Skälet är att du ska skriva så lite som möjligt på hårddisken innan du behöver återskapa en fil därifrån. När du raderar en fil i Windows försvinner den inte, inte ens när du tömmer Papperskorgen. Den ligger kvar på lagringsmediat, men filsystemet låter andra filer skriva över området som datan ligger på. Därför är det aldrig säkert att du kan återskapa raderade filer. Har du skrivit data till enheten kan filinnehållet blivit helt eller delvis överskrivet, och då är filen korrupt. Recuva låter dig välja en enhet såväl hårddisk som minneskort eller exempelvis MP3-spelare, och sedan snabbt söka igenom enheten efter borttagna filer. I listan över hittade filer finns kolummnen Tillstånd, som berättar om filen går att återskapa i sin helhet. Markera filer genom att kryssa i rutan framför filnammnet och Klicka på Återställa. Svårare än så är det inte att använda Recuva.

Bild på programmet Recuva Bild på programmet Recuva Bild på programmet Recuva

SIW

Ladda ner SIW Tillverkare: SIW
License: Gratis att prova $69.00 att köpa
Operativsystem: Windows 98/Me/NT4/2000/XP/Server 2003/Media Center/Tablet PC/Server 2003 R2/Vista/Server 2008/7/Server 2008 R2
Begränsningar: Inga CSV, TXT och XML loggar
Filstorlek: 4,4MB

SIW När du köper en ny dator får du som regel med en lista över de komponenter som sitter i datorn, men om du köper eller får en begagnad dator är det oftast värre med det. Även här kan du behöva ta reda på vad det sitter för hårdvara i datorn. Ponera att datorn kraschar och du behöver installera om Windows. Själva Windows är inga problem. Värre blir det när du ska ladda ner och installera drivrutiner till grafikkotet... För vad är det egenttligen för kort som sitter i darton? Det är här som programvaran System Info for Windows (förkortat SIW) kommer in i bilden. SIW kräver ingen installation utan du kan köra igång det direkt. Att starta SIW tar en stund, så tro inte att datorn har hängt sig utan ha lite tålamod.

Bild på programmet Siw Bild på programmet Siw

Paint.NET

Ladda ner Paint.NET Tillverkare: Paint.NET
License: Gratis
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP (SP2 eller nyare)/Server (2003 SP1 eller nyare)
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 1,6MB

Paint.NET Långt ifrån alla användare har nytta av det breda utbud av funktioner som kommersiella bildredigeringsprogram som exempelvis Photoshop och Paint Shop Pro erbjuder. Då känns det sällan motiverat att lägga ut flera tusenlappar på programvara, men att sitta med Windows Paint är verkligen ingen angenäm upplevelse.Tur att det finns gratisalternativ som Paint.NET. Detta lilla guldkorn går under öppen källkod och du kan ladda ner och använda det utan begränsningar och utan kostnader. Paint.NET är ett kvickt verktyg med välgenomarbetat gränssnitt. Det påminer ganska mycket om de kommersiella konkurrenterna, fast det hela är nerskalat och programmet går igång på ett kick istället för att man, jämfört med Photoshop, behöver vänta i flera minuter medan tillägg och typsnitt ska laddas.

Bild på programmet Paint.NET Bild på programmet Paint.NET Bild på programmet Paint.NET

KeePass

Ladda ner KeePass Tillverkare: KeePass
License: Gratis
Stöda operativsystem för KeePass Classic:
Windows 7/Vista (32/64 bit)/XP/2003/2000/NT/Me/98SE/98
Stöda operativsystem för Professional Edition:
Windows 7/Vista (32/64 bit)/XP/2003/2000/NT/Me/98SE/98/(Linux, Mac OS X, BSD)
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: Classic 1,1MB
Filstorlek: Professional Edition 1,7MB

KeePass Har du många lösenord att komma ihåg då är KeePass något för dig. Man behöver komma ihåg lösenord för att komma in i Windows ditt email konto och ditt ftp lösenord till din hemsida och sen har du alla online lösenord till forum och webbsidor m.m. Den här lista kan göras hur lång som helst. Och sen bör du använda olika lösenord till dina olika konton. Om du inte har olika lösenord till dina konton så kan du få riktigt stora problem om någon kommer över ditt lösenord. KeePass är ett gratis lösenords program som håller reda på alla dina lösenord på ett säkert sätt. Du lägger in alla dina lösenord i databasen som är lösenordsskyddad med ett masterlösenord som är krypterat. Databasen i KeePass är krypterad med det bästa och säkraste krypteringen som finns, KeePass använder (AES och Twofish) som krypteringsmetod. Och nu till det bästa med KeePass är att det är helt gratis. KeePass utvecklas under öppna källkodslicens (OSI certifierad).

Bild på programmet KeePass Bild på programmet KeePass Bild på programmet KeePass

PDF 995

Ladda ner PDF 995 Tillverkare: Software 995
License: Gratis
Operativsystem: Windows 7/Vista(32/64 bit)/XP/2003/2000/Me/98/95
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 2,5MB

PDF 995 För att skapa pdf-filer krävs ett speciellt program installerat på din dator. Adobe Acrobat är det vanligaste programet för att göra pdf-filer, men det största problemet är att dett kostar cirka 4000 kr. Så ett mer lockand alternativ är PDF 995. Det är ett program som gör ungefär samma sak som Adobe Acrobat. När du installerar PDF 995 lägger det sig som en extra skrivare. För att skapa en pdf-fil med PDF 995 behöver du med andra ord bara välja Arkiv, Skriva ut - och det kan göra från vilket program som helst.

Notera!

Gratis versionen av PDF 995 kommer att visa en reklam sida i din webbläsare varje gång du startar PDF 995. Om du vill slippa att se en reklam sida. Så kan du när som helst köpa en produktnyckel för $9.95.

Bild på programmet PDF 995

XnView

Ladda ner XnView Tillverkare: XnView
License: Gratis
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP/2000/NT/Me/98/95
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 5,3MB

XnView Xnview är ett litet program som finns gratis för nedladdning. Programmet klarar som standard att öppna över 450 olika format varav de allra flesta är obskyra och inte speciellt vanligt förekommande. Programmet kan sedan skapa bilder i runt 60 olika format och skulle detta inte vara nog finns plugins för extra funktionalitet. Programmet har en rad enklare bildbehandlingsfunktioner såsom att ta bort röda ögon eller att justera kontrast. Det går att skapa bildspel direkt i programmet och på det hela taget finns inga direkta nackdelar om man tar hänsyn till användningsområdet. Menyerna finns på svenska och Xnview fungerar för en hel rad olika operativsystem.

Bild på programmet XnView Bild på programmet XnView

CCleaner

Ladda ner CCleaner Tillverkare: CCleaner.com
License: Gratis
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP/2003/2000/98 (32/64 bit)
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 3,1MB

CCleaner Det här programmet städar rent i dina temporära mappar som normalt är dolda för en användare, vidare så städas det i registret. Det här skräpet skapas av temporära filer, Internet, installationsprogram, samt nästan alla applikationer mm, dessa filer blir tyvärr kvar och det kan röra sig om 100 tals MB i en normal PC.

PS Som bonus så ryker vissa spyware o virus all världens väg när CCleaner gjort sitt...DS

Bild på programmet CCleaner Bild på programmet CCleaner Bild på programmet CCleaner

Catraxx

Ladda ner Catraxx Tillverkare: FNProgramvare
License: Gratis att prova $39.95 att köpa
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP
Begränsningar: 30-day trial
Filstorlek: 16,3MB

Catraxx Catraxx är ett kraftfullt databasprogram designat för att hjälpa dig att underhålla din musiksamling. Du kan snabbt katalogisera din musiksamling genom att ladda ner CD data från CDDB som är världens största musikdatabas. Catraxx har flera datafält för album och låtar. Detta gör att du kan katalogisera en massa information som: katalognummer, musikkategori, speltid, sångtitel, låtskrivare, producent, inspelningsstudio, musiker och instrument. Catraxx låter dig även ladda in CD-omslag och du kan även lägga till MP3 till varje låt.

Bild på programmet Catraxx Bild på programmet Catraxx Bild på programmet Catraxx

Music Label 2012

Ladda ner Music Label Tillverkare: Code:Aero Technologis
License: Gratis att prova $39.95 att köpa
Operativsystem: Windows 7/Vista/XP/2000
Begränsningar: 14-day trial
Filstorlek: 14,4MB

Music Label 2012 Music Label låter dig katalogisera vilken musikstil som helst genom den kraftfulla CDDB supporten. Är du en Dj eller hemanvändare och letar efter ett effektivt program att katalogisera din musiksamling? Letandet är över.... Music Label 2012 är svaret på dina problem. Starta bara FastScan funktionen och placera dina Cd skivor i din CD/DVD-läsare en efter en. Music Label kommer automatiskt att ladda ner all information om Cd skivorna från internet och placera informationen i din databas. Du behöver inte trycka på en enda knapp mellan de olika multimediaformaten som.... CD, MP3, WMA, APE och OGG Vorbis filer är automatiskt scannade med hjälp av tags.

Bild på programmet Music Label Bild på programmet Music Label

SPAMfighter

Ladda ner SPAMFighter Tillvekare: SPAMfighter
License: Gratis för hemanvändare
Operativsystem: Windows Vista (32/64 bit)/XP/2000/Me/98
Epostprogram: Outlook 2000/2002 (XP)/2003/2007 eller Outlook Express 5.5 eller senare, Windows Mail (32 bit) och Mozilla Thunderbird 2.0
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 1,6MB

SPAMfighter SPAMfighter är ett gratis verktyg för Microsoft Outlook och Outlook Express som automatiskt filtrerar bort skräppost och skyddar mot phishing och epostbedrägerier När ny epost anländer kommer den automatiskt att testas av SPAMfighter, skulle det visa sig vara skräppost flyttas det till din skräppostmapp. Skulle du få skräppost som programmet inte känner igen krävs det bara ett klick på en knapp, därefter tas detta epostmeddelande bort för 600.000 SPAMfighters i 195 länder inom ett fåtal sekunder. Ladda ner SPAMfighter Pro och prova det helt gratis i 30 dagar. Hemanvändare får därefter fortsätta att använda SPAMfighter Standard och företag kan fortsätta att använda SPAMfighter Pro efter att ha betalt 29 US$.

Bild på programmet SPAMfighter Bild på programmet SPAMfighter

ZipGenius

Ladda ner ZipGenius Tillverkare: M.Dev Software
License: Gratis
Operativsystem: Windows Vista/XP/2000/NT/Me/98
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 5MB

ZipGenius ZipGenius är det komprimeringsverktyg som du söker efter, det är snabbt och enkelt att använda. Programmet stödjer mer än 20 format av komprimerade filer inklusive: RAR, ARJ, ACE, CAB, SQX och det utmärkta 7-Zip Om du behöver ett komprimeringsverktyg så behöver du inte leta mer. Du kan lita på att ZipGenius gör jobbet åt dig. Det bästa med ZipGenius är att det är helt Gratis.

Bild på programmet ZipGenius Bild på programmet ZipGenius

Free Download Manager

Ladda ner Free Download Manager Tillverkare: FreeDownloadManager.org
License: Gratis
Operativsystem: Windows Vista/XP/2000/NT/Me/98/95
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 6.3MB

Free Download Manager Free Download Manager (FDM) är ett fullutröstat nerladdnings program och det är helt gratis. Genom att använda detta program kan du enkelt ladda ner filer och hela webbsidor från olika servrar som använder olika format som: HTTP, HTTPS. och FTP. Med FDM kommer nerladdnnigsprocessen bli enkel och effektiv. FDM kan ta upp avbryna nerladdnigar, så du inte behöver starta från början igen. FDM är ett program som höjer nerladdnigshastigheten med ca 600%. FDM splittar upp filerna i flera sektioner och laddar ner dom en efter en. FDM kan sättas i automatiskt läge där du kan styra följande: koppla upp eller ner från internet, avsluta FDM när nerlladnigen är färdig och stänga av datorn. Alla dessa alternativ kan styras av den inbyggda tidsfunktionen.

Bild på programmet Free Download Manager Bild på programmet Free Download Manager Bild på programmet Free Download Manager

Crystal Button

Ladda ner Free Crystal Button Tillverkare: SWG Soft
License: Gratis att prova $29.95 att köpa
Operativsystem: Windows Vista/XP/2000/NT/Me/98
Begränsningar: Går ej att exportera webbknappar
Filstorlek: 3.8MB

Crystal Button Med Crystal Button kan du göra professionella och unika webbknappar till din webbsida. Du kan även göra 2D och 3D knappar i flera olika material som glas, metallic, plast, och även XP / Mac OS webbknappar. Det är inga problem att göra navigationsmenyer till din webbsida med olika effekter. Det går att ändra textstorlek, skugga, ramtyp, typsnitt, skärpa, färg och mycket mer. Du kan exportera till flera olika format (GIF, PNG, JPG, BMP, etc) det går även att exportera till transparanta GIF och PNG bilder. Du kan börja designa dina unika webbknappar och webbmenyer på bara ett par minuter !

Bild på programmet Crystal Button

OpenOffice

Ladda ner Free OpenOffice Tillverkare: OpenOffice.org
License: Gratis
Operativsystem: Windows Vista/XP/2003/2000 (SP2 eller nyare)/Me/98
Begränsningar: Inga begränsningar
Filstorlek: 144MB

OpenOffice OpenOffice.org är ett fullständigt fritt (gratis och öppet) kontorspaket för ordbehandling, kalkylark, diagram, presentation och databashantering. Du kan fritt ladda ner, installera, använda och kopiera OpenOffice.org eftersom det ges ut under den öppna källkodslicensen LGPL. OpenOffice.org-paketet finns för en mängd olika operativsystem, bland andra MS Windows, MacOS och GNU/Linux. Det har översatts till fler än 60 olika språk och används i hem, skolor, av myndigheter och privata företag runt om i världen. OpenOffice.org är lätt att använda. Särskilt utmärker det sig när det gäller stilmallar och längre dokument: stilmallar underlättar formatering och formgivning, och OpenOffice.org passar bra för längre dokument - noveller och romaner lika väl som C-uppsatser och avhandlingar.

Bild på programmet OpenOffice Bild på programmet OpenOffice Bild på programmet OpenOffice